Portugalčan Costa ovládol 19. etapu TdF, P. Velits došiel na 43.mieste

20.07.2013 Celý región

Le Grand-Bornand 19. júla (TASR) - Piatková predposledná horská etapa na jubilejnom 100. ročníku pretekov Tour de France sa stala korisťou portugalského cyklistu Rui Alberta Costu. Jazdec tímu Movistar zvládol 204,5 km dlhú trať z Bourg-d'Oisans do Le Grand-Bornand v čase 5:59:01, keď v cieli nadelil druhému Nemcovi Andreasovi Klödenovi 48 sekúnd, tretí skončil ďalší pretekár stajne RadioShack-Leopard, Belgičan Jan Bakelants (+1:44). Líder celkového poradia Chris Froome prišiel do cieľa 19. etapy v skupine s ďalšími favoritmi s odstupom 8 minút a 42 sekúnd a s prehľadom si udržal žltý dres. Španielsky konkurent Alberto Contador nestiahol z Britovho vyše päťminútového náskoku ani sekundu, poslednú šancu na zaútočenie bude mať v sobotu.

"Dnešná etapa bola najťažšou na Tour. Mala množstvo stúpaní, bol to náročný deň. Naším hlavným cieľom bolo udržať konkurentov na uzde a nechať ostatných, nech určujú tempo. Chceli sme najmä obhájiť žltý dres. Tím pritom odviedol kusisko poctivej roboty," povedal v cieli Froome, ktorý nemusel čeliť žiadnym atakom najväčších rivalov. S Contadorom prišiel do cieľa prakticky plece pri pleci. "Bol to zložitý deň. V hre bola aj klasifikácia tímov. Snažili sme sa ťahať pelotón, bolo však nemožné sa od neho utrhnúť. Pri zjazde som už nechcel útočiť. Veľa ľudí by poriadne vystrašilo, keby som sa na mokrej trati pokúšal o útoky," citovala španielskeho cyklistu v službách Saxo-Tinkoff stránka velonews.com.

Costa si pripísal druhý etapový vavrín na tohtoročnej Tour a celkovo tretí v kariére na najprestížnejších etapových pretekoch na svete. Portugalčan sa stal po Marcelovi Kittelovi, Markovi Cavendishovi a Froomeovi štvrtým viacnásobným víťazom na stom ročníku TdF. Costa, ktorý predtým triumfoval v 16. etape, si na cieľovej rovinke radostne zakričal, prežehnal sa a ukázal dva presty. "Dnešné víťazstvo bolo iné. Vedel som, že to môžem dokázať. Vždy je jednoduchšie vyhrávať, keď už viete, ako na to. Chcem sa poďakovať množstvu portugalských fanúšikov, ktorí ma sem prišli podporiť," vyznal sa šťastný víťaz.

Veľmi ťažká etapa, zhodli sa Sagan a Velits

Z dvojice slovenských pretekárov ako prvý prišiel do cieľa Peter Velits, jazdec Omegy Pharma v priebehu druhej alpskej etapy výdatne pomáhal tímovému kolegovi Michalovi Kwiatkowskému a nakoniec finišoval na 43. priečke s odstupom 10:31 min na víťaza. V priebežnej klasifikácii sa posunul z 30. na 27. miesto, za Froomeom zaostáva o 48:30 min. "Od začiatku to bolo ťažké, aj keď tempo nebolo vysoké. Hneď na úvod nás čakali dva náročné 20-kilometrové kopce. Stúpania sa stále striedali, k tomu začalo pršať, dokopy šesť hodín v sedle... Bola to celkom nepríjemná etapa," povedal pre RTVS Peter Velits.

Peter Sagan skončil v piatok na 104. mieste so stratou 27:19, celkovo je 84. (+2:20:09). Rýchlik z tímu Cannondale si v bodovacej súťaži o zelený dres drží pred Markom Cavendishom stále náskok 102 bodov. "Bola to jedna z najťažších etáp na tohtoročnej Tour, aj pomerne dlhá. Našťastie pelotón šiel v prvých dvoch kopcoch i v tom treťom pohodové tempo, ktoré sa dalo kontrolovať, aby som bez problémov prišiel do cieľa v stanovenom limite. Stále sa pokúšam myslieť na to, že ostatní cyklisti sú na tom výsledkovo ešte horšie. Zajtra sa pokúsim to znova nejako prežiť," uviedol pre RTVS Peter Sagan.

Predposledná horská etapa na tohtoročnej Tour priniesla celkovo päť stúpaní a hneď v úvode dva veľmi náročné kopce. Pri 22-kilometrovom výstupe na Col du Glandon (1924 m) sa začal pelotón deliť na skupinky, do čela sa dostala dvojica Hesjedal a Izaguirre, pričom prvý menovaný vyhral úvodnú vrchársku prémiu. Za nimi nasledovala veľká stíhacia skupina asi 40-tich pretekárov a až potom hlavný pelotón, v ktorom sa držali žltý Froome i obaja slovenskí zástupcovia. Pri "nekonečne" dlhom ale rovnomernom stúpaní na Col de la Madeleine (2000 m) sa pelotón ďalej drobil, pričom Hesjedala sa vydal stíhať vrchársky špecialista Rolland. Ten Nóra aj dobehol a bral nakoniec najviac bodov (25) na druhej horskej prémii. Nepríjemný pád mal pri zjazde Vichot, ale dokázal sa z neho otriasť a pokračoval v etape. Podľa očakávania Hesjedal už nezvládal tretie stúpanie, Rolland sa ho napriek výmene zadného kolesa pre defekt rýchlo striasol a ako prvý dobyl Col de Tamié s horskou prémiou 2. kategórie.

Hlavný pelotón ťahaný najmä jazdcami Sanko-Tinkoff strácal na vedúceho pretekára približne 11 minút, na Rollanda sa však začala doťahovať skupinka 21 prenasledovateľov. Domáci cyklista ovládol aj Col de l'Épine a zapísal ďalších 10 bodov v súťaži o bodkovaný dres. Hlavný balík medzičasom zvýšil tempo a začali z neho postupne odpadávať pretekári vrátane Petra Sagana. Peter Velits zasa ťahal tímového kolega Kwiatkowského usilujúceho sa o biely dres lídra súťaže do 25 rokov. Pri záverečnom stúpaní na Col de la Croix Fry (1477 m) sa spustila prietrž mračien, vyčerpaného Rollanda 6 km pred vrcholom predbehol Rui Costa a onedlho aj ďalší cyklisti zo stíhacej skupinky. Portugalský jazdec si utvoril minútový náskok, získal poslednú horskú prémiu a po záverečnom 13-kilometrovom zjazde sa mohol tešiť z etapového triumfu.

V sobotu čakala jazdcov záverečná horská etapa na 100. ročníku TdF, na 125 km dlhej trati z Annecy do Annecy-Semnoz mali Contador a spol. poslednú šancu zaútočiť na líderskú pozíciu Froomea.

Výsledky 19. etapy (Le Bourg-d'Oisans - Le Grand-Bornand, 204,5 km): 1. Rui Costa (Portug./Movistar) 5:59:01 hod., 2. Andreas Klöden (Nem./RadioShack) +48 sekúnd, 3. Jan Bakelants (Belg./RadioShack) +1:44, 4. Alexandre Geniez (Fr./FDJ.fr) +1:52, 5. Daniel Navarro (Šp./Cofidis) +1:55, 6. Bart De Clercq (Belg./Lotto) +1:58, 7. Robert Gesink (Hol./Belkin) +2:03, 8. Alessandro De Marchi (Tal./Cannondale) +2:05, 9. Mikel Nieve (Šp./ Euskaltel) +2:16, 10. Ruben Plaza (Šp./Movistar) +2:44, ..., 43. Peter VELITS (SR/Omega Pharma) +10:31, 104. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +27:19

Celkové poradie po 19. etape: 1. Chris Froome (V.Brit./Sky) 77:10:00 hod., 2. Alberto Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) +5:11, 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +5:32, 4. Roman Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) +5:44, 5. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) +5:58, 6. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +8:58, 7. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +9:33, 8. Daniel Navarro (Šp./Cofidis) +12:33, 9. Alejandro Valverde (Šp./ Movistar) +14:56, 10. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) +16:08, ..., 27. VELITS +48:30, 84. SAGAN +2:20:09.
 

Vyberte región